Bliv medlem
Tips & tricks

Del en online-kalender med din eks og undgå det totale kaos

12. april 2018

author:

Del en online-kalender med din eks og undgå det totale kaos

Hold styr på alle aftaler og familieaktiviteter med en fælles kalender, kun du og din eks kan læse og skrive i.

Når du bliver alene med dine børn, kan det til en vis grad føles som en befrielse. De årsager, der førte til et brud, har I nu fået lagt lidt afstand til. Nu skal du ikke længere tage hensyn til den anden forælder, så du og ungerne kan planlægge og gøre nogenlunde, som I har lyst til, ikke? Jo, så længe vi ikke glemmer den anden forælder, der altid vil have en plads i regnestykket.

Den daglige trummerum i en almindelig lille familie kan være voldsom. Hvem henter, hvem bringer? Andreas har klassens time på torsdag og skal have kage med, og lørdag eftermiddag har Amalie sæsonafslutning og opvisning til gymnastik. Det kan I lige nå, inden I får gæster om aftenen, og søndag formiddag skal der gøres rent og sættes vasketøj over, som du skal huske at tage ud af maskinen, når I kommer hjem fra eftermiddagskaffen hos svigerfamilien. Så skal der laves lektier, smøres madpakker og, og, og…

Mange har en kalender hængende på køkkenvæggen, så de har bare nogenlunde styr på alle de store og små pligter, opgaver og begivenheder i ugens løb. Den kalender svarer til dykkerens livline. Uden den ville alt blive kaos.

Så bliver vi alene med ungerne, og nu skal vi endelig gøre op med dette planlægningstyranni og selv få styr på dagligdagen. Not. Det bliver meget værre end før. For der bliver endnu mere at tage hensyn til, når familien bor på to adresser. Du går ikke længere op og ned ad din ekspartner i det daglige. Det er slut med at smøre madpakker, samtidig med at du råber bagud til den anden: ”Husk lige at pakke Amalies gymnastiktøj til i morgen, og Andreas skal hentes tidligere, fordi han skal til tandlæge!”  

Nu skal du og din eks være meget mere opmærksomme på den kommunikation, der er nødvendig for at få kombinationen børn og forældre til at gå op i en højere enhed, selv om sidstnævnte er gået hver til sit. Oveni er der også højtiderne og den øvrige families mærkedage at tage hensyn til, ligesom der er ferierne, kurserne og alt det andet. Nu har i to køkkenkalendere at holde styr på, og de hænger på hver sin matrikel. Har den ene voksne tilmed fundet en ny partner, der formentlig også har børn at tage hensyn til, bliver det sværere. Heldigvis er der håb!

Enlig mor tjekker sin kalender på en iPad
EN FÆLLES KALENDER SKAL VÆRE EN HJÆLP FOR ALLE, DEN MÅ IKKE BLIVE ET MAGTMIDDEL

Online-kalenderen er det halmstrå, der redder jer

Mange klarer sig fint med en gammeldags personlig kalender med spiralryg – og så lige den store flade papkalender, der hænger på køkkenvæggen og som giver os det daglige og ugentlige overblik. Online-kalenderen kan bare så meget mere. Den har alarmer og notifikationer, og det er lettere at flytte rundt på begivenheder. Ofte er den også udstyret med en to-do-liste, der hele tiden kradser i vores dårlige samvittighed ved at minde os om alle de projekter, vi også skal have både sat i gang og fuldført. Online-kalenderen lever sit stille liv oppe i skyen, og vi kan tilgå den fra alle platforme, hvad enten vi sidder ved computerskærmen på arbejde, ligger henslængt i sofaen med en tablet i skødet, eller vi sidder i bussen med vores smartphone i hånden på vej til eller fra.

Endelig kan den elektroniske kalender det, der gør den til et rent mirakelmiddel for enlige forældre med børn: Den kan deles! I kan være to eller flere brugere, der både kan læse kalenderen samt skrive og redigere i den. Og de to, der skal have skrive- og læserettigheder til den fælles kalender i dette tilfælde er dig og din eks.

I opretter simpelthen en  fælles kalender eller udvider jeres bestående med en særlig underkalender, der alene har med børnene at gøre. Naturligvis kan I også tilføje de voksnes begivenheder, der har indflydelse på det fælles liv. Måske skal mor på kursus, så far skal hente børnene nogle andre dage, eller måske har han fået børnefri den dag, fodboldklubben spiller finale. Begge forældre har også deres respektive familiers og venners begivenheder at tage hensyn til. Også det er der plads til at skrive ind i kalenderen. Om børnene er store nok til selv at skrive og læse i sådan en kalender, er det kun jer, der kan vurdere.

Find den kalender, der passer jer begge bedst

Nettet svømmer over med forskellige apps, der enten er deciderede kalendere, eller er velegnede til tidsstyring og til at lave to-do-lister. Nogle koster penge (som Microsofts Outlook), mens andre som Google Calendar er ”gratis,” men i stedet tjener penge på at målrette annoncer og høste data.

Til dem, der foretrækker Apples måde at gøre tingene på, er der blandt andet firmaets iCloud Calendar, og blandt de kalendere, der er målrettet familier, er der for eksempel Cozi.

Hvad skal man så vælge? Kalenderen behøver ikke at have billeder af lagkager eller fodboldstøvler for at fungere fint i praksis. Måske har Sergei fra Ukraine også lavet en fin app, men det er ikke sikkert at den bliver opdateret, er hackersikker og stadig på markedet om to år. Brug søgetermer på nettet som ”delt kalender,” ”shared calendar,” og læs anmeldelser af de forskellige løsninger inden I går på jagt i Appstore eller hos Google Play. Alle delbare kalendere kan i princippet bruges, og fornuftige krav er:

  • Du og din eks skal være enige om valget
  • Er I til Windows og Android, til Apple eller en blanding af platforme?
  • En stor udbyder giver større garanti for en holdbar og sikker løsning fremover
  • En stærk fordel er, hvis I kan nøjes med at tilføje en ekstra ”børnekalender” under jeres allerede eksisterende (som kun I selv kan se hver især), så I, for overblikkets skyld, ikke skal åbne forskellige apps

Ordentlig kommunikation skal I stadig sørge for selv

Egentlig flytter I bare jeres gamle fælles kalender fra køkkenvæggen til en server i skyen med en online-kalender. Men sådan en giver lige det nødvendige og hurtige overblik, I kan mangle, når køkkenet ikke længere befinder sig på en fælles adresse. I kan endda give aftaler og opgaver forskellige farver for at markere, om en begivenhed vedrører storesøster, lillebror eller dem begge. De kan også fremhæves med stjerner, flag og alt muligt andet, men bliver det alt for avanceret, risikerer man også at miste det, man netop søger, overblikket.

En fælles kalender skal være en hjælp for alle, den må ikke blive et magtmiddel. Så lad være med at skrive i kalenderen, at den anden helst skal følge barnet til svømning – en halv time før svømmetimen begynder. Sådan et stunt bliver ikke godt modtaget af din eks.

Den fælles kalender fritager jer ikke for ansvar i forhold til hinanden. Som forældre skal I stadig selv sørge for en ordentlig kommunikation, og i mange situationer vil det give bedre mening at ringe og tale sammen eller til nød sende en mail eller en sms. Nogle har svært ved at tale med børnenes anden forælder, fordi der stadig er bitre følelser efter et brud. Men det er stadig jer, der er de voksne, og det indebærer, at I fortsætter med at have det, vi kan kalde en fornuftig basiskommunikation. Den behøver ikke at være overstrømmende hjertelig, men den skal fungere og være respektfuld for alles skyld, ikke mindst børnenes.