Bliv medlem
Børn og delebørn Livsstil Skilsmisse Tips & tricks

10 måder at komme igennem en stram økonomi

18. januar 2019

author:

10 måder at komme igennem en stram økonomi

En ny undersøgelse fra Københavns Universitet viser, at hver 4. enlige forsøger ikke har penge nok til mad og derfor må springe måltider over. Størstedelen af denne gruppe enlige forsørgere er på overførselsindkomst og nok langt fra din måde at leve på. Hvis man alligevel har et stramt budget og føler sig presset økonomisk, handler det ikke altid om, hvor meget man tjener men måske snarere, hvordan man bruger sine penge. Vi vil alle gerne have mere glæde og færre smertefulde oplevelser, derfor kan vi nogle gange komme til at træffe nogle uhensigtsmæssige eller impulsive valg med det resultat, at vi kommer til at sidde endnu sværere i det økonomisk efterfølgende. 

Julen varer længe, koster mange penge…..

Sådan har nogle af os sunget rundt om juletræet for blot et par uger siden og mange mærker i januar en anderledes økonomi pga. ekstra udgifter, som bl.a. julen kan have bragt med sig. Jeg kender en enlig mor til 2 drenge, som hver jul de sidste par år har købt julegaver på et kreditkort til et stormagasin. Det kan bide sig selv i halen, hvis man kommer til at bruge for mange penge i julen eller køber ind på kredit. Og det kan være skamfuldt ikke at have råd til at købe (dyre) julegaver til sine børn. Den følelsesmæssige smerte kan være så ubærlig, at man måske går til yderligheder og sætter sig i gæld for det. Børn bliver påvirket af, når de voksne er presset økonomisk og det gør noget ved deres livskvalitet. Derfor følger her nogle råd til, hvordan man som forælder kan komme gennem en måned med få penge – uanset hvad det skyldes.

Sådan kommer du gennem en måned med få penge

  1. Find gratis aktiviteter på nettet for børn og familier i dit nærområde
  2. Inviter dig selv og børnene på aftensmad hos en ven eller et familiemedlem. Venner kan bringe glæde og overskud ind i vores liv. Det hjælper, når der er underskud på kontoen både i bogstavelig og i overført betydning.
  3. Køb billigt ind én gang om ugen. Undersøgelser viser, at vi bruger færre penge på indkøb, når vi også benytter en indkøbsliste.
  4. Køb ind med god samvittighed som forælder ift. dine børn. Det kunne eksempelvis være vitaminpiller eller appelsiner, som du presser juice af hver morgen til dine børn, så deres immunforsvar bliver styrket.
  5. Find opskrifter på billige madretter på nettet og bliv inspireret til at lave lækker mad for få penge.
  6. Lav mad der vækker sanserne. Det behøver ikke at være noget dyrt, det kan eksempelvis være, der bliver bagt boller om søndagen i hjemmet, så det føles rart at være der og alle kan glæde sig til, de er færdigbagte.
  7. Beslut dig for at ændre mønstret og start med at lægge få penge til side. Måske du i denne måned blot kan lægge 10 kr. til side, men det er en begyndelse. Måske du kan lægge mere til side i næste måned? På den måde har du med få midler allerede ændret mønstret til næste jul. Det giver håb.
  8. Kig i skabe og skuffer – måske er der noget, du alligevel gerne vil af med, som du kan sælge?
  9. Vær nænsom over for dig selv. Vores værste fjende er ofte vores egne tanker, hvor vi kan være tynget af skyld af skam. Gå en tur dagligt og få frisk luft til hjernen, så den kan være din ven og hjælpe dig med at finde på kreative løsninger i stedet.
  10. Tillad dig selv at mærke rigdom som forælder – der er en grund til at vi kalder vores børn for ”skat” eller ”guldklump”.