Bliv medlem
Børn og delebørn Skilsmisse

Tynger samarbejdet med eksen?

19. september 2018

author:

Tynger samarbejdet med eksen?

Dansk forskning viser, at når forældrene kan finde ud af at samarbejde, så trives børnene bedst – uanset hvilken samværsordning man har etableret. Det kan være dybt frustrerende at have denne viden som forælder og alligevel ikke kunne få samværet til at fungere. For nogle forældre kan det endda næsten opleves som en selvmodsigelse at arbejde sammen med ham eller hende, man er blevet skilt fra, hvis der er andet en lavpraktiske gøremål, som forstyrrer mellem jer. Her følger nogle bud på, hvordan man selv kan bidrage til at forbedre samarbejdet, så det bliver lettere for alle parter.

At være ude af sig selv i raseri

Når samarbejdet med eksen virkelig tynger, skyldes det ofte voldsomme følelser, som kan komme i vejen for det, man ellers havde tænkt sig at sige eller gøre. Når der er splittelse mellem vores tanker og følelser, så kan følelserne nemlig komme til at styre. Eksempelvis kan man beslutte sig nok så mange gange for, at man ikke vil skændes med eksen foran børnene. Alligevel sker det indimellem, at man kan komme til at havne i en situation, hvor følelserne overtager hele scenen og man ikke kan lade være med at reagere på en følelse – eksempelvis vrede. Det kan indimellem opleves som at være ude af sig selv af raseri og her bliver det derfor nødvendigt at komme tilbage til sig selv – både i bogstavelig og i overført betydning – så man igen bliver i stand til reelt at kunne samarbejde. For hvis den ene er ude af sig selv, så er der faktisk ikke to forældre tilstede, som kan arbejde sammen. 

En helt enkel metode er at puste al sin frustration ud via et par lange udåndinger, så hele ens system derved også falder lidt mere til ro. For andre hjælper det at tælle til 10, før man gør yderligere eller måske gå en tur. Hvis det ikke er dig men derimod din eks, der indimellem er ude af sig selv, så kan du bidrage til det gode samarbejde ved selv at have fokus på at være centreret og venlig i din tilgang, så din ro kan sprede sig som ringe i vandet.

At tænke klart

Når man er i stand til at tænke klart, så betyder det blandt andet, at man ikke er forstyrret af en masse negative tanker og følelser. Når vi er pressede, kan det være svært at tænke klart, da der ofte strømmer mange tanker til bevidstheden, som kan gøre det svært at være fokuseret. At tænke klart indikerer, at der er plads og overskud mentalt og vigtigst af alt at situationen er præget af nærvær, som er fundamentet for at kunne tænke klart. Forsøg så vidt muligt at fokusere på én ting ad gangen og ikke lade dig påvirke af for mange indtryk, når du skal samarbejde med eksen. Så får din hjerne ro og overskud til at komme frem til gode løsninger. På den måde bliver det nemmere for dig at agere frem for at re-agere.

At bevare overblikket

Er bruddet helt nyt, kan det af naturlige årsager være sværere at bevare overblikket. Her kan man med rette måske i en periode vælge primært at kommunikere på skrift med sin eks. Man kan på den måde øve sig på at registrere tanker og mærke følelser uden nødvendigvis at handle på dem overfor eksen. Undersøgelser viser, at når vi er pressede, så falder evnen til empati og dermed også evnen til at samarbejde. Det bliver ganske enkelt sværere for os at se en sag fra flere vinkler, da vi primært er fokuseret på vores egen optik for at ’overleve’ situationen. Det har en negativ indvirkning på samarbejdet til eksen, men desværre også på vores evne til at rumme barnets perspektiv. Nærvær, mentalt overskud og følelsesmæssig balance er fundamentet for at kunne bidrage til gode relationer, så hvis samarbejdet med eksen skal blive lettere, fordrer det, at du tillader dig selv at bearbejde skilsmissens indvirkning på dit liv. Lettere sagt en gjort, ja. 

Når det måske indimellem ser ud til, at der er konflikter på vej så husk på, at det selvfølgelig ikke er tilfældigt, at kineserne benytter det samme tegn, når de skal skrive både ordet kaos og udvikling. Hvis du fokuserer på, hvordan samarbejdet kan udvikle jer som familie, så bliver det lettere, selvom vejen derhen indimellem kan opleves lidt kaotisk.