Bliv medlem
Børn og delebørn

Når far eller mor får en ny kæreste

24. august 2018

author:

Når far eller mor får en ny kæreste

Der er sommerfugle i din mave. Solen skinner selv på en gråvejrsdag. Du er forelsket for første gang i lang tid, og kan næsten ikke vente med at præsentere dine børn for din nye kæreste. Du er spændt, også lidt ængstelig. Først og fremmest skal du forsøge at navigere mellem følelse og fornuft for at mødet, og på sigt relationen, mellem dine unger og din nye kærester bliver så godt og smertefrit som muligt.

Derfor kan det være nødvendigt at du, og dine nye kæreste, holder lidt igen. Sørg for, at det hele ikke går lidt for stærkt for dine børn, selvom I måske har lyst til at rykke teltpælene op og flytte sammen med det samme.

Det er vigtigt at det første møde mellem dine børn og din nye kæreste er gennemtænkt og veltilrettelagt. Sørg for at du har fortalt om din nye kæreste over en længere periode, før dine børn møder ham eller hende. Fortæl også gerne om din nye partner har børn, hvor gamle de er osv. i forvejen. Jeg anbefaler, at det første møde finder sted enten hos din nye kæreste eller på ‘neutral’ grund. Så undgår du den grænseoverskridende følelse af at en fremmed pludselig rykker ind i det mest trygge for dit barn. Nemlig jeres hjem. Vent med det, og gerne længe, og lad i stedet jeres første fælles møder ske hjemme hos din nye partner.

Pap, bonus eller bare en ny, god ven?

Mens mindre børn ofte først og fremmest er nysgerrige og bare ser din nye kæreste som en ny ven, og hans eller hendes børn som nye legekammerater, så føler større børn sig tit i klemme. Faktisk har jeg gennem en lang række interviews erfaret, at større børn ofte slet ikke kan lide nye pap-, bonus- eller stedforældre, uanset hvor meget den nye voksen gør sig umage, og går til opgaven i fornemmeste stil. Til at begynde med er en ny kæreste en fremmed. Lad være med at lege familie før tid, selvom det er det I måske har mest lyst til.

Børn er verdensmestre i tilpasning

Mange voksne forregner sig når de får nye kærester og ønsker at stifte en familie med sammenbragte børn. For børn er verdensmestre i at tilpasse sig, og er måske ikke i stand til at sige ordentligt fra. Tid er nøgleordet. Så gå langsomt frem – og husk at tilbringe en masse tid alene med dit barn, også selvom du har fået en ny kæreste. Børn er meget observante og føler sig hurtigt glemt eller overset, hvis far eller mor bruger al sin tid med ‘sin nye familie’. Netop fordi barnet i første omgang formår at tilpasse sig lynhurtigt, kommer reaktionerne ofte først senere. Det sker typisk hos den forælder barnet bor mest hos. Reaktionerne kan være at barnet ikke vil hjem på samvær hos den nyforelskede mor eller far, har ondt i hovedet/maven eller virker mere omklamrende.

Drop ambitionsniveauet og tag jer god tid

Når bare I som voksne sørger for at tage hensyn, tage jer tid, tænke jer om og lytte til jeres børn (både det de siger og det de ikke siger), så er fremtiden lys for den sammenbragte familie. Uanset om I som voksne vælger at bibeholde hver jeres bopæl eller måske med tiden vælger at flytte sammen. Hverken dine børn eller din nye kæreste behøver at elske hinanden. De fleste ender faktisk bare med at være gode venner, og det er helt ok. En mor fortalte mig på et tidspunkt at hun havde talt med sin datter om fars nye kæreste. Om at mor og far er dem elsker, mens en ny kæreste kan være en god ven, man holder af. Det giver en ro at droppe ambitionsniveauet hos både børn og voksne, og en plads til at den gode relation kan få lov at vokse af sig selv.