Bliv medlem
Skilsmisse

7 vigtige huskeregler når dit hjerte er knust efter en skilsmisse

12. april 2018

author:

7 vigtige huskeregler når dit hjerte er knust efter en skilsmisse

Du har flere våben i arsenalet, hvis du vil bekæmpe de dårlige følelser og tanker, der følger efter et brud. Din rolle som forælder er et af de bedste midler til at holde sammen på hverdagen efter at du er blevet skilt.

Det er okay at være trist og mærke sorgen, uanset om nogen har slået op med dig, eller du selv valgte et brud. For den slags gør ondt. Derimod er der ingen gode grunde til, at din skilsmisse udvikler sig til en årelang eksistentiel krise. Det er hverken du selv eller dine børn tjent med.

Efter den allerførste turbulente tid, hvor du sikkert har talt en masse om skilsmissen med dine venner, er du sikkert begyndt at undersøge, hvordan du bedst kommer videre med dit liv. Nettets og selvhjælpsbøgernes velmente råd har det med at falde i to hovedgrupper: Enten skal du prøve at undertrykke smerten med nogle mentale teknikker og komme videre så hurtigt som muligt, eller også får du grønt lys til at lade dig omfavne af lidelsen og rigtig mærke dine følelser. Det sidste råd hviler på den ide, at følelser altid er vigtige og sande og derfor hverken kan eller må undertrykkes.

Der er dog en vej midt imellem disse to yderpunkter. Den går ud på at anerkende sine følelser, men at lade være med at dyrke dem. Lad tanken passere. Får du triste tanker, så lad dem dukke op og forsvinde stille og roligt igen uden at holde fast i dem. Flyt også gerne din opmærksomhed over på andre ting, for eksempel at køre en tur med støvsugeren eller at sortere dit tøj – lige meget hvad. Følelserne går hurtigere over, end du måske tror. En hjertesorg må tage sin tid, men der er ingen grund at forlænge den unødigt.  Grib ned i denne nødhjælpskasse med medicin til en såret sjæl:

  1. Sid ikke alene og stir på et foto af din eks, mens du hører den sang, I kaldte “vores melodi”
  2. Spis ordentligt, og få sovet så godt, som du kan
  3. Nogle holder bedst triste tanker på afstand ved at være fysisk eller mentalt aktive
  4. Giv dig selv nogle pauser. Tving dig selv til at komme ud af døren og få nogle gode oplevelser
  5. Sig ja til dine venner, når de foreslår at mødes og lave noget sammen
  6. Hold igen med alkoholen. Den giver endnu værre tømmermænd, hvis du er trist
  7. Brug alle de tricks, der virker for dig

Drop dine bebrejdelser. Lad være med at skyde skylden på din tidligere partner eller give dig selv dårlig samvittighed. Det har ingen effekt, det lammer dine handlemuligheder og stiller dig kun dårligere, fordi du bliver bitter. Endelig må vi nogle gange lære at leve med, at livet er noget møg i en periode. Du må acceptere omstændighederne, selv om de giver et vist ubehag. Men det går over igen!

Nyskilt kvinde omfavner sine børn i en seng
DIN ROLLE SOM FORÆLDER ER ET AF DE BEDSTE MIDLER TIL AT HOLDE SAMMEN PÅ HVERDAGEN

Dine børn er den bedste hjælp

Vær glad for, at du er forælder. Som mor eller far har du nemlig et ekstra effektivt våben mod kærestesorg, og det er dine børn. Nej, vi taler ikke om, at du skal dele dine triste tanker eller din sorg med dem. Børns skuldre er alt for smalle til at skulle bære fars eller mors byrder, og det er dig, der er den voksne. Derfor har du ansvaret for, at dagligdagen fungerer så godt, som den nu kan, i denne svære periode.

For det er netop hverdagen og dit ansvar for at børnene trives, der bedst holder dig på sporet og holder de triste tanker væk det meste af tiden. Som forælder har du altid masser af bolde i luften. Foruden dit job og de fritidsopgaver du får tid til, skal der hentes og bringes, smøres madpakker, læses godnathistorie, snakkes, lyttes, leges og alle de andre hverdagsting, der fylder en enlig forælders tid ud. Børnene gør, at du simpelthen har nogle forpligtelser, der gør, at du ikke bare kan gå i spåner. Du er nødt til at holde sammen på dig selv.

Først når ungerne er blevet puttet om aftenen, og du selv falder lidt til ro efter dagens opgaver, bliver der plads til, at de triste tanker kan komme snigende. Men du er klar til at give dem modstand, så du ikke skal sidde alene med dem. Ring til en god ven eller et medlem af familien, og tøm dig selv for tanker i løbet af samtalen. Endnu bedre er det at invitere en hjem, når det kan lade sig gøre. Ofte har det en terapeutisk effekt, at vi bliver ved med at fortælle den samme historie til alle, der gider lytte. Til sidst bliver du selv så træt af at gentage dig, at du efterhånden får talt tankerne ud af hovedet.

Lær af de andre i netværket der har gennemlevet en skilsmisse

Her kommer dit medlemskab af Singleplus virkelig i spil. Her er så mange forskellige mennesker, at der altid er nogen, der er klar til at lægge øre til dig og også gerne stiller opklarende spørgsmål eller kommer med forslag. Mange medlemmer har megen erfaring i at håndtere de problemer, du står med som alenefar eller –mor. Dem kan du næppe drive rovdrift på, som det kan være tilfældet med familie og venner.

Gå ind i debatten og støvsug den for alle de historier, der ligner din egen. Start også gerne din egen tråd. Det er altid godt at begynde med et åbent spørgsmål, som ”Kender I det, at…” eller ”Hvad har I gjort, hvis I stod i stod i denne situation…” i stedet for at skrive et langt og sørgeligt indlæg, som måske kun lægger op til medlidenhed.

Lær af de andre, hvad der har virket for dem, og hvordan de er kommet igennem den periode, du i øjeblikket befinder dig i. Du vil både genkende dig selv i de andres oplevelser, og du vil blive mindet om, at du ikke er den eneste i verden, der har fået trukket Amors pil ud af hjertet med et brutalt ryk. Jo, det føles voldsomt, men det er en oplevelse, du vil komme over. De kan de andre bevidne.

Fyld det gabende hul med gode oplevelser

Singleplus vil også være dig til stor hjælp på et område, som du måske ikke tænker så meget på, hvis din hjertekval fylder meget lige nu. Her laver medlemmerne et væld af arrangementer fra fællesspisning over udflugter til museums- og biografture.  Kun fantasien sætter grænser.

Når du tager del i nogle af disse begivenheder, fylder du gode oplevelser ned i de huller, du mærker som savn, tristhed eller måske ensomhed. At erstatte det negative med noget positivt er et af de vigtigste skridt i helingsprocessen. Så meld dig til, og bidrag med det du kan, når du selv får mere overskud.