Overførselsydelser
Søndag 15.maj 2022 21:36Jeg lagde mærke til, at der i "Jeg tilstår"-tråden lå et link til en artikel (
piopio.dk/vu-formand-om-folkepen... som et par af jer havde kommenteret på. Og så tænkte jeg, at emnet måske kunne give en interessant tråd.
I "Jeg tilstår"-tråden erklærer de fleste sig vist enige i, at VU formanden har knald i låget i forhold til det her emne. Jeg er enig i, at hendes retorik giver anledning til den tanke. Men emnet som sådan, synes jeg godt kunne tåle noget debat.
Hvis jeg prøver at skrælle retorikken væk, så lyder det for mig som om VU formanden prøver at sige, "Dem der kan klare sig selv, bør klare sig selv". Det er jeg grundlæggende enig i. Jeg så for snart mange år siden et af de her "Husker du"-programmer (er ikke helt sikker på titlen), hvor man valgte et årstal og så blev der vist små klip fra, hvad der så skete det år. I en af de udsendelser jeg så som vist nok var fra starten af 70'erne, var der et interview med en enlig mor 2-3 børn, som blev spurgt til, om hun så ville søge økonomisk hjælp hos kommunen (hun var vist lige blevet skilt). Hendes svar var noget i stil med, "Nej, man vil jo helst klare sig selv".
Dengang tænkte jeg og det gør jeg sådan set stadig, at vi godt kunne bruge en lille smule mere af den indstilling i dag. Ikke sådan at forstå, at de der ikke har brug for hjælp ikke skal søge den og ha' den. Men mere sådan, at det ville være fedt, om flere af dem, som ikke har brug for hjælpen tænkte lidt mere som den kvinde.
I artiklen nævnt i toppen af indlægget her, handler det om folkepension, men for mig at se kunne det egentlig være en hvilken som helst overførselsydelse. Vi har en del af de ydelser i DK. Nogle er indtægtsbestemt og andre er til alle, eksempelvis folkepensionen (som så gradueres efter formue, alle får dog en grundsats).
Jeg er klar over, at det er svært at tage den slags op til diskussion og i praksis er det jo også virkelig svært at sætte grænserne for, hvem der så er berettiget og hvem der ikke er. Hele velfærdsstaten bygger jo på, at velfærden er til alle. Men VU formanden har jo ret så langt, at vi formentlig kommer til at have en udfordring med at få råd til det hele. At vi er nødt til at prioritere. Kunne en sådan prioritering bestå i at eksempelvis folkepension kun skal være for dem der ikke har tilstrækkelige pensionsmidler sparet op selv? Eller at man sænkede grænserne for, hvornår man kan få børnefamilieydelse? Eller at det ekstra enlige-forsørger tillæg til børnefamilieydelsen (kan ikke huske hvad det officielt hedder) skulle være indkomstbestemt? Hvis ikke, hvad kunne vi så gøre?.